Ekonomi

Tarım Bakanı Kirişçi: Planlı tarım dönemi başlıyor

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Burdur’da açıklamalarda bulundu.

Dünyada ve Türkiye’de kuraklık, çevre ve iklim değişiklikleri ile yağışla ilgili sorunları konuşmaya başladıklarını ifade eden Kirişci, Türkiye’nin ortalama yağış miktarının 574 milimetre olduğunu ve bunun ülke genelinde tekdüze olmadığını söyledi.

Türkiye’nin Akdeniz havzasında yarı kurak bir coğrafyada yer aldığını ifade eden Kirişci, jeopolitik konumu nedeniyle Suriye, Irak ve Rusya-Ukrayna gibi önemli çatışma bölgelerine yakın olduğunu ifade etti.

Ülke nüfusunun sabit olmadığını, 2002’de 65 milyon olan nüfusun bugün 85 milyona ulaştığını anlatan Bakan Kirişci, şunları söyledi:

“Bu ülkenin 20 milyonluk ek bir nüfus görmesi ve bunu hesaba katması gerekiyor. 20 milyonluk bu nüfusla kalmamamız adettendir. Avrupa, Asya ve Afrika’nın kesiştiği noktada olmanın zorluğu, jeopolitik riskler. , ve göç yolu üzerindeyiz.düzensiz göçmenler önemli değil.Ülkemiz ister istemez onlara da ev sahipliği yapmak zorunda.Bunların 4.5 milyon civarında olduğunu bilmekte fayda var.Yine ülke olarak ihracat yapıyoruz.Artıyoruz. 2022 yılı Genel ihracatımız 2002 yılında 36 milyar dolardan 254 milyar dolara çıktı. zirai eser ve gıda 30 milyar dolara ulaştı artı 2002’de 15 milyon dolara ulaştı ülkemizi ziyaret eden turist varken biz bugün pandemiye rağmen 52 milyonu aştık bu ülke çok büyük uçakta 185 milyon yolcuyu transit ülke saydığımızda 122 ülke ve 255 noktaya uçan Türk Hava Yolları ile milli gururumuz olan Türk Hava Yolları sayesinde Türkiye’ye gelen yolcular. Türkiye’de siz değerli kardeşlerimizin ürettiği ürünlerle bir yolcu kitlesini memnun eden bir ülkeyiz. Ve 185 milyon havayolu yolcusu sizin ürettiğinizi tüketiyor.”

“Tahıl koridorundan 883 gemi geçti”

Kirişci, salgının sona ermesinin ardından Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başladığını ve bu savaşla birlikte buğdayın tonunun 445 doların, doğalgazın 3 bin doların üzerine çıktığını, diğer emtia fiyatlarının da alışılmadık bir seyir gösterdiğini bildirdi. buna bağlı olarak artar.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki “İki ülke de bizim için dost ve komşu ülkeler” yaklaşımı sayesinde tahıl koridorunun devreye girdiğini vurgulayan Kirişci, “Buradan (tahıl koridorundan) bugüne kadar 883 gemi geçti. 27 milyon 300 gemi geçti buradan.Bin ton tahıl ve diğer gıda maddeleri buraya taşındı.Peki sadece onlar mı taşındı?Tabii ki değil.Bugün benzin istasyonlarımızda mazot ve akaryakıt fiyatları 2000 liraya kadar çıktı. Hatırlarsanız 30-31 lira. Bugün 20-21 liraya düştü.Doğal gaz da öyle.Gübrenin enflasyonla alakası yok.Oysa geçen sene yüzde 4-5 geriledi. Bunlar genellikle dünyaya bir rahatlama olarak yansır. Bugün prestijiyle buğdayın tonu şu an 290-295 dolar.

“Planlama sayesinde artık yapımcı ürettiğinden daha keyifli olacak”

Geçen yıl üreticilerle bir araya gelerek bir kilo buğdayın kaç lira olduğunu, mazot, gübre, ilaç, hasat gibi hepsinin maliyetini belirlediklerini ifade eden Kirişci, “Bunun üzerine çiftçilerimizin para kazanması gerekiyor. ” Dedik. stoklarımızda var.” bilgisini paylaştı.

Gıda ve tarımın stratejik bir sektör ve milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Kirişci, 20 yıldır verdikleri destekler ve oluşturdukları mevzuatla tarımla ilgili önemli aşamaları geride bıraktıklarını söyledi.

Tarım ve orman alanlarına ilişkin düzenlemeleri içeren “Orman Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak 5 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatan Kirişci, şöyle devam etti:

“Bu yeni kanunla birlikte planlı tarım dönemi başlayacak. Bu aslında sadece tarım adına bir devrim arkadaşlar. Tıpkı Tarım Kanunu gibi kanunları da mevzuatımıza getirmek, ülke olarak tarımsal temelleri çeşitlendirmek ve tarım arazilerini artırmak gibi. AK Parti döneminde bir başarı mesel olarak boyutlar paylaşıldı.Yeni bir döneme başlıyoruz.Bu Türk asrına, yeni Cumhuriyetimizin yeni asrına yakışır bir uygulama olacak.Üreticilerimizi mağdur etmesinler diye yol göstereceğiz. “Su ve suyu merkeze alarak bir planlama yapacağız. Ve bu planlama sayesinde artık üretici ürettiğinden memnun kalacak. Ürettiği için mağdur olmaz. Pazarlamanın sorunu, onu kimin alıp pazarda kimin satacağıyla ilgilenmeyecek.”

“Türkiye’de gereksiz arz fazlası olmayacak”

Bakan Kirişci, bu yasa ile sözleşmeli üretimi kapsam olarak genişlettiklerini ve başta üreticiler olmak üzere mağduriyetlerine neden olan önceki tüm uygulamaları ortadan kaldıracak bir düzenleme getirdiklerini belirterek, yeni düzenlemede tarafların gerektiğinde geri çekilebileceğini ancak cayma hakkını kullananların bazı sorumlulukları olacaktır.

“Türkiye’de lüzumsuz ve lüzumsuz arz fazlası olmayacak. Bu yıl patatesten para kazandınız, patatesi çarçur ettiniz paradoksu ve çelişkisini asla yaşamayacağız.” Kirişçi şunları söyledi:

“Kırdan çıkıp şehre gelenler, büyük şehirlere gidenler veya o işyerinin veya arazinin küçüklüğünden dolayı artık o işletmeyi veya o araziyi ekin olarak kullanmayanlar. size iki yıl verin, bu iki yılın sonunda burası boş kalmaya devam ederse biz size buranın kirasını ödeyeceğiz ama burayı burada üretim yapan bu bölgedeki üreticilere kiralayacağız.’ “Diyeceğiz. Parsel bazında bu taksim, taksim vs var ve 30 milyon civarında bir saçılma var. Yani o kadar çok saçılma ve bölünme var ki bunlar tartışma konusu oluyor. Bu nedenle iki yıldır üretimde kullanılmayan bu alanlar üretime kazandırılıyor. Nereye baksak 686 bin hektar atıl alanı üretime kazandırmış olacağız. Bunların normalde bize sağlayacağı bazı ek katkılar ve pekiştirmeler olacaktır. Bu topraklar, evet, mülkiyet size ait ama kullanım hakkı kamunun elinde olmalıdır. Her biriniz ev sahibinin malıdır. Buna itirazımız yok ama milletin de burada üretim hakkı ve bu üretimden elde edilen eser var. İhtiyacı olduğundan emin olmamız gerekiyor.”

narmanhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu