Kooperatif skandalı 20 yıldır sürüyor, 3 bin kişi mağdur
Ankara Gölbaşı ilçesi Yayyabağ mevkiinde bulunan Başşehir Birlik Kooperatifleri üst birliğine üye vatandaşlar, 20 yıldır projede ilerleme kaydedilmemesini protesto etti. Başkent Hasret Konut Yapı Kooperatifleri Birliği önünde toplanan kooperatif üyeleri, üst birliğin yerlerin kooperatiflere devredilerek inşaata başlamasını talep etti.
“OK ARTIK YAYDAN ÇIKTI”
Kooperatif üyesi Prof. Dr. Rıfat Salmanoğlu, Yaylabağ’da merkez önünde yaptığı açıklamada, 20 yıl sonra ev sahibi olmadan bir araya geldiklerini belirterek, “20 yıldır beklediğimizi söylemek kolay. Yıllardır başlanmayan, özel olarak başlanmayan bir projeyle yıllarımız, paramız heba oldu, artık ok yaydan çıktı, mesele haklarımızı alma mücadelesine dönüştü.” “Yargı mensupları, mühendisler, akademisyenler, diyanet personeli, sağlık personeli, kamu ve özel sektörden arkadaşlarımızın da aralarında bulunduğu mensuplarımız yıllardır mağdur ediliyor.” söz konusu.
“20 YIL BEKLEDİK, 25 YIL DAHA BEKLEMEK İSTEMİYORUZ”
Amaç ve davalarının sadece üst birlikteki taşınmazları kooperatiflere dağıtıp bir an önce inşaata başlamak olduğunu belirten Salmanoğlu, “Bizim üst birlik yönetimine, kooperatif başkanlarına veya şahıslara düşmanlığımız yok. bağımsız hissedarlar. Hiçbir kooperatif başkanına veya gruba bağlı değiliz! Bugün buradayız.” “20 yılda çok yol kat ettik. Aslında kooperatifin ilk kuruluş tarihi olan 1998 yılını baz alırsak neredeyse 25 yıl oluyor… Kooperatifin kurulduğu yıllarda doğanlar Şu anda 25 yaşındayız. İnsan ömrü ne kadardır? 25 yıl daha beklemek istemiyoruz.” söz konusu.
“ARZALAR DAĞILMAZSA CEZA DAVASI AÇACAĞIZ”
Tüm yöneticilerin binlerce ailenin sorumluluğunu omuzlarında taşıdığını vurgulayan Rıfat Salmanoğlu, kooperatif yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra kontrol etmeyen ve kararların uygulanmasında görevlerini yerine getirmeyen kontrol komitesi üyelerinin de bu duruma dikkat çektiğini vurguladı. alınanlar da eşit derecede sorumludur.
Salmanoğlu, Genel Kurul tarafından alınan dağıtım kararının üst birlik tarafından uygulanmaması durumunda kusur bildiriminde bulunma sorumluluğunun öncelikle kooperatif başkanları ve delegelerinde olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Buna dayanarak Genel Kurul tarafından gönderilen uyarıda; Kooperatifin üst birlik yönetimine gitmesi üzerine, son genel kurul kararının uygulanmaması halinde suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi. “Suçun öğrenilip ihbar edilmemesinin de suç olduğu belirtildi. Bu durumda görevini yerine getirmeyen hiç kimse hakkında suç duyurusunda bulunmaktan çekinmeyeceğimizi bilmenizi isteriz. Üyelere zarar verir.” söz konusu.
“SORU BİR ADIM GÖRMEDİK”
Rıfat Salmanoğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. Yani sorumluların cezalandırılmasını istemiyoruz, tam tersine görevlerini yerine getirmelerini istiyoruz. Ancak bu konuda somut adım atmazlarsa genel kurul kararı çerçevesinde 17 Ocak 2024 tarihine kadar tüm işlemler tamamlanacak. Villalarımız, katlı yerlerimiz alt katlara tahsis edilmek zorunda kaldı. Analiz Kümesi olarak çalışmayı takip ettiğimiz için ilki 28 Aralık 2023 tarihinde olmak üzere 3 farklı ihbarda bulunarak üst birliği harekete geçmeye davet ederek uygulamayı hayata geçirmelerini talep ettik. 31 Ocak 2024 tarihine kadar söz konusu genel kurul kararı. Ancak şu ana kadar söz konusu genel kurul kararının uygulanmasına ilişkin somut bir adım göremedik. Bu nedenle yetkililere suç duyurusunda bulunacağımızı bilgilerinize sunarız. 31 Ocak 2024 tarihine kadar gereklerini yerine getirmeyenler hakkında adli ve idari makamlar sorumludur.”
Basın açıklamasının ardından kooperatif üyeleri Selcen Kooperatifi üyesi Sema Duman, Gimöat Anadolu Kooperatifi üyesi Sebia Özkoç, Kent Dizy Kooperatifi üyesi Zahide Şahin, Asmaaltı Kooperatifi üyesi Berin Salmanoğlu, Zirvekent kooperatifi üyesi Ahmet Pekel, Hoş Zambak Kooperatifi üyesi Naci Harmancı, Özactive kooperatifi üyesi Cevdet katıldı. Topal. Sevgi Çiçeği Kooperatifi üyesi Serhan Karaaslan da bir açıklama yaparak mağduriyetlerini dile getirdi.
“25 YILDIR DAHA FAZLA İLERLEME SAĞLANMADI”
20 yıl önce satın alınan araziyi bütünsel bir şekilde inşa etmenin artık mümkün olmadığının anlaşıldığına işaret eden Salmanoğlu, daha önceki genel kurullarda hisselerin alt kooperatiflere dağıtılması kararı alındığını ancak Üst birlik bu dağıtımı yapmamak için ayak sürüyordu. Salmanoğlu, şöyle konuştu: “Plan revizyon çalışması 17 Ekim 2023’te tamamlandı. Arsa dağıtımına ilişkin genel kurulda verilen 3 aylık süre 17 Ocak 2024’te sona erdi. Bütün bunlara rağmen üst birlik hala direniyor. “
Artık iş hayatında olmayanlar için; Hiçbir şey yapamayanlara “O bir iş yapmıyor!” “Bunu yapamadılar!” Diyeceklerini söyleyen Salmanoğlu, “Şimdi durup beklemenin değil, harekete geçmenin zamanı. Yetki verdiğimiz kişilerin artık bizim adımıza veya kişisel hesaplarına göre karar vermesini istemiyoruz. Bu kooperatif bizimle başladı ama bizi mağdur ederek 20-25 yıldır hiçbir ilerleme sağlanamadı.” “Projeyi engelleyen, değersizleştiren kimseyi artık taşımak istemiyoruz.” söz konusu.
“SINIRDAKİ SORUN ÇÖZÜLDÜ”
Salmanoğlu, üst birliğin dağıtım yapmama gerekçesi olarak Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırındaki sorunu öne sürdüğüne dikkat çekerek, “Üst birlik yönetiminin yasanın 5’inci maddesinde konuyu gündeme getirdiği görülüyor. ÖÇKB sorununun devam ettiği bilinen villa alanlarının dağıtım kararına ilişkin alt kooperatiflere yazılan 25 Ocak 2024 tarih ve 11 numaralı yazı. “Üst birliğin dağıtım yapmama kararı açık. SEPA sorununun devam ettiği gerekçesi, söz konusu yazıdaki ilgili madde hükmüne aykırıdır” dedi.
NE OLDU?
Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 20 yıl önce Ankara’nın Gölbaşı ilçesi Yaylabağ mevkiinde 6 bin 400 dönüm araziyi açık ihaleyle satışa çıkarmış, ihaleyi Başşehir Birlik Kooperatifleri üst birliğinin verdiği en yüksek teklifle almıştı. 43 kooperatif bünyesinde örgütlenen 3 bine yakın memur projeye üye oldu. Ancak Mimarlar Odası’nın açtığı dava nedeniyle planlar iptal edilerek yeniden planlama yapıldı. Bu süreçte üst birlik genel heyeti, projenin bir bütün olarak yürütülmesinin çok zor olması nedeniyle yerlerin hak sahibi olan kooperatiflere dağıtılmasına karar verdi ancak bu karar uygulanamadı. Mimarlar Odası’nın açtığı yeni dava nedeniyle kooperatif üyeleri, üst birliğin kendilerine ait olan gayrimenkulleri kooperatiflere devrederek inşaata başlamasını talep ediyor. Yaylabağ mevkiinde toplanan kooperatif üyeleri, “Yüksek Birlik Genel Kurul Kararını uygulayın, suç işlemeyin”, “Denetleme Kurulu görevini yapın, suça ortak olmayın” ve “Unvanımızı istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. şimdi işler”.